VINST Det Stora Pralinslaget 2019

Det Stora Pralinslaget 2019

Mot alla odds tog Milly hem vinsten i det stora pralinslaget 2019!


När ingen tid egentligen fanns tillverkade Milly en omgång praliner till Det Stora Pralinslaget. Egentligen var det bara en nyfikenhet, kring hur hennes höga pralinsmaker, som de båda uppskattade, skulle stå sig mot andra pralinmakares. Hon skapde en pralin som hon lade ner sin själ och sitt hjärta i, med personlig anknytning, egenplockade råvaror och nytänkande texturer.  Men som oftast är fallet, blev Milly otroligt missnöjd med sina praliner, och när prestationsångesten tog över var det väldigt nära att de åkte ut från balkongen. Fredrik räddade dem och övertalade henne, att fastän att perfektionisten i henne var missnöjd, skulle hon skicka in dem till tävlingen. Och på den vägen är det, till Final och vidare till vinst, korades denna (enligt Milly) "misslyckade" pralin till Svergies Bästa Pralin 2019 - och visade sig vara uppskattad även av proffsen.

- Det är inte lätt att leva med höga krav på sig själv! Tur att det då finns en Fredrik som stöttar vid hennes sida.


Såhär beskriver Milly själv sin vinnande pralin: 

"Ni vet den där tiden på året när nyponen mogna glöder av färg längs strandkanten, när några enstaka vilsna nyponrosor fortfarande lyser upp med ett färgstänk mot horisonten? När Luften känns krispig och klar och höstvindar börjar svepa in och väcker suget efter kryddigare och mustigare smaker? DET är vad jag har försökt fånga i en frisk handmålad chokladpralin på egenplockade nypon och nyponrosor från mina barndomshem i Skåne & Halland. Trots mycket personlig anknytning, kärlek och eftertanke kring nya texturer och utseende trodde jag som vanligt inte alls på mig själv i det här. Men Juryn i Det Stora Pralinslaget 2019 charmades av “Hantverk både på insidan och utsidan”. 

Vill du få en unik chans att lära dig mer om hur man kan tillverka en vinnarpralin som denna?

-> Maila om intresse för Pralinkurs <- 

 Jag ville verkligen göra något som kändes väldigt personligt och viktigt för mig, och samtidigt unikt, och såklart otroligt gott. Som jag ofta gör, så inspirerades jag av naturen, av en känsla i en årstid, av  minnen och av naturens skafferi precis utanför knuten.


Jag började fundera på texturer i pralinen, jag tycker tyvärr ofta att praliner man köper känns ganska tråkiga, det händer inte så mycket i munnen om det bara är en fyllning, eller två i liknande textur och smakbild (Det kan såklart vara väldigt gott, men det måste verkligen vara helt outstanding då för att min kreativa själv inte ska tröttna i  längden och söka vidare med min nyfikenhet. Jag visste från start att jag ville jobba med olika texturer i flera lager. Som kock och sommelier analyserar man gärna det här med smaker och textuer ett extra varv, vad lyfter vartannat? Hur påverkar en viss textur, känslan i hur smaken framhävs? 


Jag ville ha fyllningar som kontrasterade mot varandra, som komplettarade varann och bröt av i smak med både syra och sälta mot sötman. Jag ville få in både fräschör och kryddighet. Och för mig var det viktigt att så välja choklader som samspelade med mina smaker i det syftet, för att med naturens egna medel lyfta och framhäva de smaker jag var ute efter. 


Chokladganache, kola, marmelad, marshmallows, sådant hade jag sett i praliner tidigare, kex och krisp hade jag experimenterat med på lite olika vis. Men så slog det mig: Krispig Maräng har jag aldrig någonsin stött på i pralin? Varför då? Jo för att det är otroligt svårt att få den att hålla sig krispig innuti en pralin med andra fyllningar med vätska. MEN, skam den som ger sig, och jag hittade en vattentät (ha-ha) metod! 


Resultatet? 


Kryddig NyponKaramell med Timutpeppar & Kanel som innesluter en syrlig Nyponkompott. Krispig NyponRosMaräng,  Fäsch Nypon-& ApelsinChokladGanache, balanserat med en saltad nyponros-emulsion och mild mörk choklad.