Om Milly & Fredrik

Millys resa till idag: 

Millys gastronomiska intresse föddes tidigt, med händerna i pepparkaksdeg hos Pappa utbristande "Vi är kladdgrisar vi", liggandes under en dignande hallonbuske med Mamma utbristandes "Det här är livet", och kokandes "spottesoppa" hos Mormor & Morfar, eller bakandes experimentella bakverk med småsyskonen som testpiloter.


Men sedan tog hon en rejäl akademisk omväg. Hon hade lätt för skolan och älskade att plugga, inte minst historia och allt naturvetenskapligt som kunde förklara världen. Men självklart var kreativa ämnena hemkunskap och slöjd hennes absoluta favoriter.


Första praktikplatserna var självklara val: bageri och restaurang. När gymnasieval kom på tal gick dock Naturhumanistiskt program före restaurangskolan, inte minst för att hålla möjligheterna öppna för en velig, men skolglad tonårstjej.  Här emellan kom första sommarjobben, bland annat på glassbar där Milly blev första strutbagerska.


Därifrån, drillad i att satsa på höga betyg och karriär blev universitetsstudier ett självklart mål. I ett försök att kombinera matintresset med naturvetenskapsstudier påbörjade Milly dietistprogrammet på Sahlgrenska. Men ganska snabbt blev intresset att jobba som forskningsbagare och hjälpa till att framställa näringsberäknade läckerheter för diabetsinstitutionen, betydligt större än för fysiologikursen på latin... Därför hoppade hon av innan första året ens var avslutat.


Milly började istället arbeta på hotell och restaurang, där Milly plötsligt en dag jobbade sin första dag i ett restaurangkök, när den nyanställde kocken inte dök upp. 


Efter en studieresa till Chokladens ursprung, till Mayaindianerna i södra Mexico fortsatte Milly på sitt inslagna "Duktig flicka-spår" och tog en kurs i företagsekonomi (med siktet inställt på framtida eget företag).


Det ledde till Företagsekonomiska studier på Handelshögskolan i Göteborg. Det hela resulterade några år senare i en Civilekonomexamen (som det hette då) i Marknadsföring och ett exemensarbete för Glassmakaren Lejonet & Björnen i Göteborg.


Parallellt med ekonomistudierna bejakades smakintresset genom studier i Vinkunskap och Sommelieri för Ulf Wagner, och extraarbete som servitris på Lisebergs Wärdshus och senare som vikarierande Caféansvarig hos Flickorna Kanold.


Efter att ha gått igenom en stor förlust i närmsta familjen insåg Milly att livet är för kort för att gå omvägar runt sin passion. 


Milly sökte till otaliga eftergymnasiala konditorutbildningar men nekades plats varje gång, på grund av "för höga akademiska meriter" "för bra betyg" "för mycket arbetslivserfarenhet". Den här typen av utbildningar visade sig vara avsatta för de som stod som längst ifrån arbetsmarknaden, medan Milly ansågs kunna arbeta med "vad som helst". Problemet var att det inte var vad MIlly innerst inne ville. 


Då tog "jäklar anammat" över och Milly la alla sina sparpengar på kurser inom Dessert och Choklad.  Hon kastade sig ut i okänt vatten med enbart ett mål i sikte: att istället arbeta sig fram till tillräckligt med erfarenhet för att kunna följa sina drömmar. 

Det ena ledde till det andra och så fick Milly chansen att gå som lärling hos Martin Morand & Jonas Nilsson.


I samma veva upptäckte Köksmästaren på Lisebergs Wärdshus Millys stora intresse för det söta köket och lät henne börja arbeta i kallköket. Så småningom blev hon ansvarig för Wärdshusets  Dessertbuffe. 


Liseberg bestämde sig för att öppna eget Chocolaterie och Milly fick efter en kortare lärlingstid hos Berzelii Choklad i Göteborg, tjänsten som produktionsansvarig Chocolatier! I två år drev hon produktionen på Fröken Ellen med allt från doppade praliner till innovativa chokladbräck och handgjutna praliner. Här omnämndes hon för första gången i Journal Chocolat.


Så dök det upp en tjänst som Caféansvarig konditor på GöteborgsOperan. Milly sökte den och kom på intervju, men blev snabbt övertalad att provjobba som kock i kallköket istället, och kort därpå fick hon hand om utvecklingen av nya desserter för GöteborgOperan. Ett starkt minne är när en utav hennes sommardesserter blev publicerad i "Werners Värld" på sidorna intill stora svenska matprofiler. I två års tid fick Milly äran att arbeta i kallköket och skapa kreativa desserter till Operans gäster, och servera dem i hundratals kuvert per kväll. 


Någonstans här började Millys samlade erfarenheter bygga upp till en längtan om att driva något i sitt eget namn och verkligen satsa på sin passion. Under flera år hade hon gjort Tårtor till dop, bröllop och kalas till vänner, kollegor och bekanta, men det var Chokladpralinerna hon verkligen brann för.


Så kom också Fredrik in i hennes liv och pusselbitar började falla på plats för att bygga upp ett eget företag....


Numera arbetar Milly även som "Chocolate Maker & Couverture Developer" för STANDOUT CHOCOLATE i Mölndal. 


Om Oss

Varmt Välkommen till en värld av Smaker! Chocolatier Milly Magnusson Javenius, Vinnare av “Det Stora Pralinslaget 2019”, med “Sveriges Bästa Pralin” driver tillsammans med sin Sambo Fredrik Craas, Kock & Sommelier, företaget GastroDidakt (Eftersom de är lärda av sina erfarenheter inom Gastronomin). Här bjuds det på riktigt Hantverk i form av Handmålade, gjutna Chokladpraliner, KvalitetsKonfekt på Svenska, äkta råvaror och lokal, egenplockad frukt & bär. Paret tillverkar allting själva för hand, och har SMAK och kvalitet som tydliga ledord - det här vill du inte missa!


Fredriks resa till idag: 

Fredriks gastronomiska resa började egentligen hemma i köket i tidiga tonåren. Det låter kanske klyschigt, men hans separerade föräldrar har båda väckt hans matintresse och inspirerat från varsitt håll till skaparglädjen han har idag.
Framför allt i köket, men även skapandet i sig.


Matglädjen i båda hemmen ledde in honom på en restaurangutbildning i Stockholm där han är uppväxt, och där blev det självklart:
han ville bli kock. 


Från då och fram tills han fann Milly, så har Fredrik jobbat som kock i Stockholm, London och Göteborg, på allt ifrån Herrgårdar, Italaienare och Tyska Ölhus, till högsatsande Stjärnkrogar med högt tempo ledda av köksmästare med hetskt temprament. 

Fredrik är alldeles för ödmjuk för att räkna upp alla hans häftiga men slitsamm arbetsplatser och meriter. Men Milly är djupt imponerad av hans erfarenhet och fullständigt trollbunden av hans magiska matlagning.


Nu mera är han även utbildad sommelier och har de senaste åren varit Restaurangchef, både på Familjen Orrmyrs  omtalade resturang Natur i Göteborg, och på fantastiska COSA Table i Kungsbacka.

Numera, när han inte är (förmodligen världens mest entusiastiska) chocolatier-lärling hos Milly så säljer han härligt Naturvin för Dryckebutiken!  

Hur våra vägar sammanflätades:

Ödet försökte verkligen. Milly & Fredrik träffades nästan ett par gånger. Som den gången när MIlly fick ett jobb som Caféansvarig på stället vägg i vägg med den högsatsande restaurang där Fredrik arbetade som kock. Men då Milly fick kalla fötter och tackade nej i sista stund, drack Fredrik istället sitt morgonkaffe med hennes ersättare.

 

Slutligen var det slumpmässigt Tinder som förde dem samman. I kombination med en rekommendation från den Köksmästare som låtit Milly påbörja sin kökskarriär, som också arbetat med Fredrik under stora event på Gothia i Gölteborg. 


Som gjorda för varann, en stark känsla hos dem båda från första mötet, precis i enlighet med ovan nämnda köksmästares ord. De förenas i sin gemensamma starka passion för mat, dryck, smaker och serviceipplevelser. Deras familjer underar ofta om de nånsin prtat om något annat än "jobb". Men för de försälskade två är passionen så mycket mer än ett jobb, den genomsyrar hela deras liv!


Deras kärlek till varann växte sig snabbt stark. Fredrik blev ett otroligt viktigt stöd för Milly i att våga tro på sin egen förmåga, sin brist på klassisk kock-/konditorutbildning till trots,  och i att våga satsa på nytt, inte minst att våga jobba som renodlad kock (som i kallköket på Operan). 


Under ett hektiskt år på stjärnkrogen SK mat & människor för Milly började hon och Fredrik på allvar att bygga upp sitt företag. På nätterna tillverkades praliner som sedan serverades på krogarna de arbetade på under sina ordinarie arbetsdagar  och -kvällar. Julmarknader och provningsevent avlöste varandra och upptog varenda "ledig" minut.  


Samtidigt som de började inse att de arbetade som tre heltider och Milly började närma sig väggen, dök en möjlighet för en nystart upp. Koncernen Fredrik arbetade för skulle göra en nysatsning i Göteborgs Saluhall. Så Milly hoppade på och var med i uppstarten av mat- och vinbaren Salut, där hon arbetade på både köks- och serveringssidan. 


Fredrik gick från kock till serverande sommelier, till restaurangchef på Totale till restaurangchef på Natur, ständigt engagerad och närvarande som ett stöd för Millys pralinmakning. 


Häremellan vann Milly, tack vare Fredriks kärleksfulla stöd, Det stora Pralinslaget 2019 (Sveriges Bästa Pralin) Där hon numera är JuryOrdföranden. 


De älskar att arbeta tillsamammans och har jobbat många "långpannor" på olika restauranger tillsammans. De är ett otroligt sammansvetsat team och deras kärlek växer sig starkare (och prövas) varje dag som går tillsammans med deras gemensamma lilla 2-åring.